Na zdravie

Medovina sa v posledných rokoch stala neoddeliteľnou súčasťou bežnej konzumácie. Udomácnila sa na pultoch predajní, a preto jej patrí dôstojné miesto aj pri stolovaní. Aby sa stal tento lahodný medový nápoj príjemným spoločníkom pri významných okamihoch Vášho života, dovoľujeme si napísať niekoľko rád.

_mgl8695TYP POHÁRA

Aby bolo požívanie medoviny aj estetickým
zážitkom, je dôležité ju podávať v pohári z číreho skla na stopke. Ak podávame medovinu chladenú, ideálny je pohár s tenkým sklom a kalichom guľovitého tvaru. Pohár plníme najviac do polovice jeho objemu. Ohrievanú, najmä v chladnejšom období, podávame doplna v hrnčekoch pokiaľ možno sklenených alebo v pohároch na whisky.

 

T_mgl8688EPLOTA

Chladená sa podáva pri teplote od 12 – 16 °C. Takúto teplotu dosiahneme skladovaním v pivnici alebo v komore.  Ak ju skladujeme v chladničke, tak ju 15 minút pred podávaním vyberieme opačne, ak je teplá, dáme ju do chladničky. Nápoj si môžeme spestriť tým, že doň dáme kúsok citróna alebo pomaranča.

Teplú medovinu zohrievame na teplotu od 50 – 60 °C. Tým, že dochádza k odpareniu alkoholu pri zohrievaní, je vhodné zohrievať len také množstvo, ktoré vypijeme.

 


_mgl8693_2K JEDLÁM

Podáva sa ku korenistým jedlám, hodí sa k tvrdým plesňovým syrom, koreneným syrom alebo sladkým syrom ako je napr. parmezán, takisto zákuskom alebo múčnikom. Je vhodná ako aperitív aj digestív.

 


nazdravieSKLADOVANIE

Medovinu skladujeme v chladnom prostredí v komore, pivnici alebo chladničke. Nie je problém držať ju aj pri izbovej teplote, ale pred konzumáciou je vhodné ju zachladiť. Otvorenú fľašu s medovinou skladujeme v chladničke, kde vydrží aj niekoľko týždňov.